TÉMÁK, Kategóriák

Mit nevezünk vivőértágulatnak vagy az alsó végtag visszerességének?

572
HOZZÁSZÓLÁS:

Ezt nagyon nehéz pontosan meghatározni. A munka vagy meleg hatására a felületes vénahálózat élettani tulajdonságai miatt kitágul. Tartósan fizikai munkát végző, sovány emberen jól megfigyelhető a felületes vénahálózat.visszerek (1)

Visszértágulat ez? Minden bizonnyal nem.

Kanyargós, elnyomható, kékesen elszíneződött, vastag érkötegek esetén biztosan megállapíthatjuk: igen, ez a beteg visszértágulatban szenved.

Hol van a határ? A többször szült nők vékony pókháló- vagy póklábszerű bőrrajzolata vivőértágulat? Bizony nehéz a határvonalat meghúzni. Valahogy így válaszolhatunk:

A betegnek panaszokat okozó, a véna működését akadályozó, felesleges, állandó véna megnagyobbodást, amely a betegre nézve bizonyos veszélyt jelenthet, vivőértáguiatnak, varikozitásznak nevezzük. A meghatározás óvatos körülírása jelzi: minden betegnél egyénileg kell mérlegelnünk. Más megfogalmazásban: a kezelést igénylő elváltozások kórosak, a terápiára nem szorulók nem számítanak annak.

A tág véna kanyargós jellege vagy rendellenes lefutása már jelzi a vénabetegség lehetőségét. Az orvos számára fontos jel lehet, ha a funkcionális próbák valamelyikével kimutatja a billentyűelégtelenséget. Ebben az esetben a vizsgálat idején csak szerény tágulatok is magukban rejtik a későbbi rohamos romlás lehetőségét.

Létezik többféle vivőértágulat?

Azonos elváltozások mögött különböző okok húzódhatnak meg. Jól kezelt betegnél azok kiküszöbölésére kell törekedni. Sajnos ez igen sokszor csak törekvés marad, mert számtalan esetben kideríthetetlen a fő bűnös.

Az eddig elmondottakból is következik, hogy nincs két egyforma elváltozás. Ha a váróban két azonos korú, foglalkozású beteg egymás végtagján igen hasonló elváltozást vél felfedezni, még nem biztos, hogy a rendelésről távozva azonos javaslatot kapnak.

572
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]