TÉMÁK, Kategóriák

Mi okozza az elsődleges és másodlagos vivőértágulatokat?

581
HOZZÁSZÓLÁS:

A betegség lényege az, hogy a felületes vénák fala elvékonyodik, kitágul, és így az advisszertagulatott méretű billentyűk elégtelenek lesznek, nem zárnak jól. Miután leszögeztük, elsődleges a visszértágulat, ha nem előzte meg betegség, két okot jelölhetünk meg: vagy nagy volt a terhelés, a vénában uralkodó tartós nyomás, vagy a vénafalban van a hiba, annak ellenálló képessége gyengébb. Mindkét alakot megtaláljuk, olykor kevert formában.

A pincér, a bolti eladó, a sebész, aki sokat áll egy helyben, megterheli, tegyük hozzá huzamosan terheli felületes vénáit, miközben a kiürülés nehéz. Mégsem minden ilyen foglalkozású egyén visszeres.

A vénák falában levő kötőszövet és simaizom veleszületett vagy örökölt gyengesége, valamint az élet folyamán szerzett károsodások együttesen hozzák létre az elváltozást.

A betegség nem öröklődik, de a hajlamot annak megszerzésére valószínűleg szüléinktől kapjuk. A hajlam kibontakozására a legjobb út az álló munkakör.

Káros lehet a terhesség, a különböző leszorításokat eredményező öltözködés (pl. combon, térd alatt felhelyezett, erősen szorító harisnyakötő), a túlságos elhízás (többletmunka az alsó végtagnak) stb.

Mi okozza a másodlagos vivőértágulatokat?

Ha csak felsoroljuk őket, már hosszú a lista, így csak néhány lényegeset említünk meg.

Első helyen áll a mélyvénák megbetegedése. Ha trombózis vagy más eredetű elzáródás folytán a fő „szállító” kiesik, a felületi tartalék rendszert használja a szervezet.

Ilyenkor tehát a vénatágulat egy mélyebben fekvő betegség okozta zavar kiküszöbölésére alakul ki, és mint ilyen, másodlagos. A kezelés sem a kisegítő hálózat megszüntetésére törekszik.

Visszeresség alakulhat ki, ha a kismedencében bármilyen folyamat (gyulladás, daganat, térszűkítő elváltozás, hegesedés) leszorítja a fő vénákat. Ilyenkor megemelkedik a vénában a nyomás, és ha a folyamat tartós, fokozatosan billentyűelégtelenség társul a kórképhez, ami egyenes út ahhoz, hogy a felületes vénák egyre inkább látható, kanyargós fonatokat alkossanak.

Veleszületett hibák is vezethetnek vivőértágulathoz. Itt tehát a születési hiba az elsődleges, és a járás megtanulása után jelentkeznek a tünetek. Ilyen, ha az egyén billentyűk nélkül születik, ha anatómiai képletek szorítják le a mélyvénákat, ha egyes szakaszokon a mélyvénák ki sem fejlődnek, végül, de nem utolsósorban, jelentős azoknak a betegeknek a száma, akikben veleszületett — kóros — összeköttetés található kisvéna és kisartéria között.

Ez utóbbi csoportban a vénás nyomás értéke bizonyos vénaszakaszokon közel azonos az artériában mért értékkel. Kezelése bizony nem kis gondot okoz. A kulcs tehát kettős. Egyrészről a mélyvéna betegségétől, másrészről a billentyű károsodásától függ, kialakul vagy sem másodlagos visszeresség.

A másodlagos visszeresség kezelésében túl kell tekintenünk a látható tágult vénákon, a terápia összetett, és gyakran kevésbé eredményes, mint az elsődleges változat esetében.

581
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]