TÉMÁK, Kategóriák

Ismerje meg az érrendszert és a vér keringési útját

561
HOZZÁSZÓLÁS:

A test tápláló nedvei a sebesen keringő vér (sanguis) és a lassan áramló nyirok (lympha). Az első a vérerekben, az utóbbi a nyirokerekben kering.

A vér keringése

A vér a verőerekben világosabb, míg a gyűjtőerekben sötétvörös színű. A vér a szabad levegőre jutva megalvad (coagulál). Alapanyaga az átlátszó vérplazma vagy vérnedv, ebben úszkálnak a vörös- és a fehérvérsejtek.

A vér viszi a sejtekhez a tápanyagokat és szállítja el az elhasznált termékeket. A vörösvérsejtek legfontosabb része a hemoglobin, mely a tüdőben oxigént vesz fel a levegőből és oxi-hemoglobinná alakul. Az oxi-hemoglobin könnyen leadja oxigénjét a szövetekben és ismét hemoglobinná alakul vissza.sziv-errendszer-egeszseg

A fehérvérsejtek — leukociták — nagyobbak, mint a vörösek, alakjuk folyton Változik, amőbaszerű mozgást végeznek. A káros anyagoktól védelmezik a szervezetet, úgy, hogy felfalják őket, ezért falósejteknekfagocitáknak — is nevezik őket. Számuk az emésztés ideje alatt erősen megszaporodik.

Minden élő sejtünk állandóan oxigént fogyaszt és szénsavat termel. A vér a szervekben termelt meleget egyenletesen osztja szét az egész testben. A bélcsatorna útján felszívódott táplálóanyagot a vér veszi fel. összegyűjti és elsfeállitja a különféle kiválasztó szervekbe (tüdőbe, bőrbe, májba, vesébe stb.) a bomlási termékeket, egyszóval a vér bonyolítja le a szervezet anyagi életének forgalmát.

A nyirok színtelen folyadék, mely a bélcsatornából felszívódott tápanyagokat átjuttatja a véredényrendszerbe. Azonkívül a sejtszövetnedvet összegyűjti és szintén a vérrendszerbe viszi.

Az érrendszer hálózata

Az érrendszer a verő- vagy ütőerekből (artéria) és a vivő- vagy visszerekből (véna) áll. Előbbiek a szív vérét osztják szét a testben, amiért osztóereknek is hívják őket, az utóbbiak az elhasznált, szénsavas vért gyűjtik össze a testből és viszik vissza a szívbe, ezért gyűjtőereknek is nevezik őket. A szív soha meg nem álló ritmikus összehúzódásaival állandó keringésben tartja á vért.

Az artériás és vénás érrendszer között van az úgynevezett hajszálérrendszer, melyen át a vér egészen a sejtekig juttatja a tápanyagokat, illetőleg elszállítja onnan a bomlási termékeket.

A gyűjtőerek mindig közelebb fekszenek a test felszínéhez, míg a verőerek mélyebben, védettebben, a csontokhoz közelebb vannak elhelyezve.

A szív körülbelül ököl nagyságú szerv, melynek bal kamrájából indul ki a test legnagyobb ütőere, az aorta. Ebből ágaznak el az összes verőerek mindig kisebb és kisebb átmérőjű erekre. Végül a hajszálverőereken keresztül a sejtekig jutnak, ahonnan a hajszálvénák gyűjtik egyre nagyobb és nagyobb visszerekbe és szállítják vissza a vért a szív jobb pitvarába. Ezt a vérkört hívják a nagy vérkörnek.

A nagy vérkör erei: A nagy vérkör verőerei a szív bal kamrájából indulnak, az aortával kezdődnek, mely eleinte félkör alakban görbült, majd a gerincoszlop bal oldalán halad, átmegy a rekeszizmon s innen a hasűrbe kerül. Az aortából indulnak a koszorús verőerek. melyek az óriási munkát végző szív táplálását látják el.

Az aorta ívéből ered a névtelen verőér (artéria anonyma), mely két ágra szakad: a jobboldali fej verőérre és a jobb kulcscsont alatti verőérre. A baloldali fejverőér és a bal kulcscsont alatti ér közvetlenül az aorta ívéből ered. A két fejverőér a nyak két oldalán halad felfelé és két ágra oszlik: a külső és belső fejverőérre, A külső fejverőér számtalan ágra szakadva látja el vérrel a gégét, pajzsmirigyet, nyelvet, nyakizmokat és az arckoponya külső részeit.

Pontosabb ágai a külső állcsont verőér, mely ellátja vérrel az arc elülső részét. A nagy rágóizom felett halad, a szájzug irányába, majd a mimikai izmok felett, a nagy járomizom alatt húzódva, az orrszárny mellett vonul felfelé a belső szemzughoz. Ágaival ellátja az ajkakat is.- A belső állcsonti verőér a rágóizmokat és a mélyebb részeket látja el. A halántékverőér felületesen fekszik, csak a bőr takarja, úgyhogy jól látható.

A belső fejverőér a koponya üregébe megy és az agyvelőt és szemet látja el vérrel. A kulcscsont alatti verőér látja el a nyakat, mellet, vállövet és a felső végtagokat. A gyűjtő- vagy visszerek a perifériák felől a szív felé viszik a szénsavas vért.

A hajszálerekből mind nagyobb erekbe szedődik össze a vénás vér, és úgy halad a szív jobb pitvara felé. A gyűjtőerek nagyjából a verőerek útját követik, csak általában véve mindig felszínesebb fekvésűek, mint a verőerek, melyek mélyebben feküsznek.

A gyűjtőérrendszert két részre osztjuk: a felső törzsöki gyűjtőérre, mely a fej, nyak és felső végtagok vénás vérét gyűjti össze, és az alsó törzsöki gyűjtőérre, melybe összeszedődik a has, medence és az alsó végtagok vénás vére, s azon át jut a szív jobb pitvarába. A gyűjtőerek nem lüktetnek, mint a verőerek, s a vér áramlása a szív felé haladva egyre gyorsul; a főgyűjtőerekre a szív pitvara szívó hatást gyakorol. Míg a verőerekben a nyomás nagy, a vénákban jelentős nyomásról nem beszélhetünk.

A szervezetünkben lévő összes vér percenként kétszer halad át a szíven. A jobb kamrából indul a kis vérkör, mely a vért a tüdőkbe s onnan a tüdő- léghólyagocskáit övező hajszálerekbe nyomja. A tüdő léghólyagocskáiban a vér szénsava kicserélődik a levegő oxigénjével, majd újra nagyobb és nagyobb erekben gyűlik össze, s végül a szív bal pitvarába tér vissza.

561
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]